Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Μία εύπλαστη αλήθεια,μία ρευστή πραγματικότητα


Ξεχάστε ό,τι ξέρετε κι θεωρείτε αυτονόητο κι βέβαιο.Η αλήθεια είναι ένα αύλο ιδεώδες,τόσο που καταλήγει σχεδον μυθολογικό πλάσμα.Για κάθε θέμα που δεν τοποθετείται κάτω από ένα μικροσκόπιο ,ώστε να περάσουν χιλιάδες ειδικοί και να καταθέσουν το ίδιο συμπέρασμα,η αλήθεια είναι αντικείμενο επιχειρηματολογίας.Έχω ξαναθέσει αυτό το ζήτημα σε παλαιότερη  ανάρτηση  και πρέπει να παραδεχθώ ότι είναι η γενική προβληματική μέσω της οποίας βλέπω το κόσμο.

     Κάθε τι (όλον) αποτελείται από μέρη . Όμως το σύνολο είναι κάτι παραπάνω από το άρθροισμα των μερών του είναι μία δυναμική,εύπλαστη  πραγματικότητα που καθορίζεται όχι μόνο από τα ίδια τα μέρη αλλά κυρίως,συχνά,από τις μεταξυ τους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις.Πάρτε για παράδειγμα τα τουβλάκια με τα οποία παίζαμε ως παιδιά.Πόσα διαφορετικά πράγματα φτιάχναμε με τα ίδια ακριβώς τουβλάκια,αρκεί να τα συνδέαμε διαφορετικά?Η αλήθεια είναι το ίδιο πράγμα.Στην καθημερινή ζωή συναντούμε πολλές πληροφορίες που μπορούν να ερμηνευθούν με πολλούς τρόπους και για πρακτικούς λόγους δύσκολα ελέγχονται διεξοδικά και/η πειραματικά.Έτσι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν για τα αντικειμενικά γεγονότα (στοιχεία/μέρη) από τις πολλές ερμηνείες εκείνες που θεωρούν πιο πιθανές βάσει των εμπειριών τους και των θέλω τους,και έπειτα να συνδέουν τις αλλοιωμένες αυτές πληροφορίες σε σύνολα με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετούν την κοσμοθεωρία τους και τα κίνητρά τους.


Παραδείγματος χάριν είδα πριν λίγο καιρό μία είδηση για αστυνομικούς που χτύπαγαν ένα αλλοδαπό άνδρα που θεωρούνταν ύποπτος για κάποια παρανομία-εμπρησμό κάδου σκουπιδιών αν θυμάμαι καλά-αφού ο άνδρας είχε παραδοθεί,πριν τον βάλουν στο περιπολικό.

Στα σχόλια διάβασα αρκετά που με έκαναν να απογοητευτώ κι άλλοτε να αηδιάσω και τσαντιστώ,αλλά αυτά αφορούν εμένα ως άτομο-προχωράμε λοιπόν..

Κάποια σχόλια με ονόματα όπως(1) 'χρυσο πρωί' έλεγαν : ' καλά κάναν στο λαθρο-εισβολέα!κανένα  δε βαράνε χωρίς λόγο!σίγουρα κάτι θα έκανε!ζήτω στα παλικάρια τους αστυνομικούς που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους πολίτες αυτής της χώρας από τους ξένους που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν σε ξένο σπίτι!'

Κάποια άλλα με ονόματα όπως (2)'λαική αλληλεγγύη'  έλεγαν : 'μα καλά,πάτε καλά?αυτό είναι παράβαση καθήκοντος ΚΑΙ ανθρωπίνων δικαιωμάτων!Παλιόμπατσοι γουρούνια,κολλητοι των ναζιστών!Όταν ο παππούς σας ήταν μετανάστης στην γερμανια και του κάναν τα ίδια ήταν καλά δηλαδη?Δε ξέρουμε κάν αν ο άνθρωπος είναι ένοχος!Άλλα βέβαια,είναι ένοχος για σας  επειδή είναι αλλοδαπός!Παλιοκαθίκια!'

Με βάση τα ονόματα και μόνο καταλαβαίνει κανείς σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει ο κάθε σχολιαστής.Βλέπουμε πώς εφορμώντας από ένα αντικειμενικό γεγονός  ο καθένας συνδέει διαφορετικά τα μέρη του (καλοί αστυνόμοι-κακοί ξένοι>βία αναγκαία κι δικαιολογημένη  στα πλαίσια της επικίνδυνης δουλειάς τους και λόγω του εγκληματία που εγκληματεί δύο φορες-μία παρανομώντας και μία παρανομώντας σε ξένη χώρα),καλύπτει τα κενά στις πληροφορίες(υποθέτοντας ότι είναι λαθραίος άνευ στοιχείων κι ότι είναι ένοχος/σχόλιο 2-ότι ο αστυνομικός είναι χρυσαυγίτης)  και τελικά πλάθει μια εικόνα που ξεφεύγει από τη σφαίρα του αντικειμενικόυ,ακόμη και του πραγματικού θα λέγαμε , και είναι αντίθετη συχνά από την εικόνα που έχει για το ίδιο συμβάν κάποιος άλλος,αντίθετης ιδεαλογίας.
Οι άνθρωποι συνήθως δε το κάνουν αυτό με σκοπό να εξαπατήσουν.Απλά  έχουν την ανάγκη να καταλάβουν τον απείρως περίπλοκο κόσμο γύρω τους.Οι πληροφορίες που διαθέτουν για να το κάνουν αυτό συνήθως είναι αποσπασματικές και δε βοηθούν στην εξαγωγή χρηστικών συμπερασμάτων που να τους βοηθούν στην επιλογή δράσης προς διεκπεραίωση.Οπότε αναγκάζονται να 'καλύψουν τα κενά' και να συνδεσουν τα κομμάτια με ένα τρόπο που να βγάζει νόημα.Ενώ λοιπόν ένας πραγματικά αντικειμενικός άνθρωπος δε θα έβγαζε βιαστικά συμπεράσματα(και συνεπώς θα ήταν ενίοτε βραδυκίνητος στις αποφάσεις του) οι πιο πολλοί καταλήγουν συνειδητά η μή να πλάθουν την πραγματικότητα διαλέγοντας τις ερμηνείες που θεωρούν πιο πιθανές βάσει των θεωριών τους για την ανθρωπινη συμπεριφορά και το κόσμο και συνδέοντάς τες σε ένα συνεκτικό σύνολο που είναι ψυχολογικά ελκυστικό στους ίδιους.Πολλές φορές τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι σωστά,όμως πολλές φορές είναι λανθασμένα -μια αυτοπροκαλούμενη πλάνη θα έλεγε κανείς.

Και τώρα ας περάσουμε από την ατομική πλάνη στη συλλογικη εφαρμώζοντας την παραπάνω λογική.Εδώ και σαράντα χρόνια σχεδόν(από το 1973) ο Αμερικανικός Ψυχιατρικός Σύλλογος αφαίρεσε την ομοφυλοφυλία από τις ψυχικές διαταραχές.Κι όμως, ακόμα  πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο(ανάμεσά τους και πολλοί ομοφυλόφυλοι) θεωρούν την ομοφυλοφυλία 'αρρώστια','ανωμαλία',ακόμα και επίσημοι κρατών,όπως ο υπουργός υγείας της Ινδίας.Πού οφείλεται αυτό?
Αυτό θα  είναι θέμα επόμενης ανάρτησης,αν και δεν είναι αδύνατο να καταλάβει κάποιος με βάσει τα όσα είπαμε παραπάνω..
11 σχόλια:

 1. Νομιζω οτι αν δεν υπηρχαν οι θρησκειες τα πραγματα θα ηταν πολυ, παρα πολυ διαφορετικα...
  Και φυσικα αυτο δεν το λεω εγω, το λεει ο.... δαιμονας της ομοφυλοφιλιας που ειναι μεσα μου! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κι όχι ο δαίμονας του μποζονίου? xP
  αιζεν999

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. γεια σου άηζεν!τι κάνεις;
  να σου πω, θα σου ήταν εύκολο ένα βράδυ να μπεις στο τσατ του 10% για να μιλήσουμε(μη βάζεις το νου σου στο πονηρό ή στο κακό :ρ)
  να με ειδοποιήσεις όταν θα είναι(μόνο κατά προτίμηση να μην είναι στις 17 του μήνα γτ θα λείπω σε ταξίδι το βράδυ και δε θα έχω ίντερνετ εκείνη τη μέρα :) )

  να και το λινκ του τσατ του περιοδικού(μη φοβάσαι δεν είναι σεξοπορνοδιαστροφικό τσατ)
  http://www.10percent.gr/interactive/chat.html

  ΥΓ συγγνώμη που γράφω κάτι το άσχετο στην ανάρτησή σου αλλά δεν έχω κάποιο μεηλ για να σου στείλω κατ'ιδίαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. καλησπέρα! κούλαρε δε δαγκώνω! μόνο αμα ενα σχόλιο είναι προσβλητικο!
   λoιπόν μπήκα και μάλλον θα μείνω ονλάιν όλη μέρα μιας και είμαι άρρωστος...με λένε aizen 999 (duh) το δικό σου nickname ποιό είναι?
   -aizen999
   (γράφω ως ανώνυμος εδω γιατί μπαίνω από άλλο πισι καθώς το δικό μου έχει πρόβλημα..)

   Διαγραφή
 4. YΓ2 ξέχασα να σου πω ότι αν δεν με βλέπεις online μπορεις να ρωτήσεις τα παιδιά και όσοι με ξέρουν θα με ειδοποιήσουν για να δω αν μπορώ να μπω :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αιζεν θα διαφωνήσω σε ένα σημείο στο παράδειγμα που έφερες. Ο χρυσαυγίτης σχολιαστής δεν προσπαθεί να γεμίσει το κενό των πληροφοριών με την θεωρία που πιστεύει πιο πιθανή, πως δηλαδή ο μετανάστης κάτι θα έκανε άρα του αξίζει το ξύλο ακόμα και κατόπιν συλλήψεως. Προσπαθεί σκόπιμα και εν γνώσει του να αλλοιώσει την πραγματικότητα. Δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια των γεγονότων, τον ενδιαφέρει να ασκηθεί αδικαιολόγητη βία εναντίον αυτού του ανθρώπου επειδή αυτή η βία εξυπηρετεί την ρατσιστική κοσμοθεωρία του. Εξου και δικαιολογεί την βία κατόπιν συλλήψεως. Ξέρει πως ο μετανάστης κατά πάσα πιθανότητα είναι αθώος για την πράξη που κατηγορείται και ξέρει πως είναι παράνομη η άσκηση βίας ενώ το θύμα έχει συλληφθεί. Ξέρει πως ο φτωχομετανάστης αυτός δεν είναι δολοφόνος/βιαστής/απόβρασμα ή όπως αλλιώς τον βλέπει ο ίδιος. Αλλά, δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια. Δεν προσαρμόζει την σκέψη του στα παρεχόμενα δεδομένα πληροφοριών, αλλά τα δεδομένα/την πραγματικότητα στην σκέψη του. Και επιμένω το κάνει σκόπιμα.

  Αντίθετα, ο δεύτερος σχολιαστής, προσπαθεί να καλύψει το κενό πληροφοριών, με το σενάριο που κατά τη γνώμη του προσεγγίζει την πραγματικότητα. Αντλεί από την καθημερινότητά του, ξέρει πως οι αστυνομικοί βιαιοπραγούν χωρίς λόγο εναντίον ανθρώπων με εμφανισιακά χαρακτηριστικά που ξεφεύγουν από τη νόρμα. Δεν κατασκευάζει σκοπίμως μια πραγματικότητα επειδή βολεύει την κοσμοθεωρία του, αλλά φθάνει επαγωγικά σ'αυτήν από τα παραδείγματα γύρω του.

  Αυτό όσον αφορά στην προσπάθεια αναπλήρωσης κενών από το πρότυπο πληροφοριών που παρέχεται στους δύο αποδέκτες. Στη μία περίπτωση έχουμε σκόπιμη παραποίηση και ψευδοκατασκευή πραγματικότητας, στη δεύτερη προσπάθεια αντικειμενικής αναπλήρωσης του κενού πληροφοριών.

  Δεν σχολιάζω τα συμπεράσματα που βγάζουν ο καθένας τους με βάση την ιδεολογική τους κατεύθυνση (δικαιολόγηση βίας ή όχι, αστυνομική αυθαιρεσία, ρατσιστικά κριτήρια, ανθρωπιστική αντίδραση κλπ.)

  Σε φιλώ αγορίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. hitori tana μου, καλησπέρα!
   πιστεύω πως το θέμα μπορεί να αναλύεται επί ώρες,καθώς είναι εξαιρετικά περίπλοκο...πιστεύω πως όντως πολλοί ναζιστές να είναι αμοραλιστές που πιστεύουν πως η ηθική είναι μια σύμβαση και πως ο πιο δυνατός αξίζει να επιβιώσει σε αυτό τον κόσμο,δικαιολογώντας έτσι κάθε τερατούργημα.
   Αλλά υπάχουν και πολλοί που απλά πιστεύουν σε αυτή την ιδεαλογία περί φυλετικής ηθικής κι καθαρότητας.Επιπλέον,πιστεύουν πως οι αστυνομία δεν διαπράττει κατάχρησημ εξουσίας.ΤΟ πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τα πάντα-και την αστυνομία διαφέρει από άτομο σε άτομο,ακόμα κι ανάμεσα στην ίδια ομάδα.Δε λέω ότι κάνεις λάθος,απλά λέω ότι μαζί με όσους συνειδητά αλλοιώνουν την αλήθεια υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν ασυ είδητα.Τωρα,σε ποιό είδος ανθρώπου ανήκει το σχόλιο που έθεσα ως παράδειγμα,δε μπορούμε με βεβαιότητα να το ξέρουμε,κι ούτε έχει κι μεγάλη σημασία-η συζήτηση που κάνουμε με εφαλτήριο αυτό είναι νομίζω που μετράει :)
   aizen999

   Διαγραφή
  2. Και ανάλογο είναι και το παράδειγμα του υπουργού υγείας της Ινδίας ή για να το επεκτείνουμε των θέσεων των δικών μας πολιτικών. Και δεν ομιλώ για "πολιτικούς" του στυλ Γιακουμάτου και Ψωμιάδη. Οι λοιποί νεο-συντηρητικοί και ευαίσθητοι δεν αγνοούν το αυτονόητο της ισονομίας ή το αυτονόητο των σποφάσεων του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συλλόγου. Είναι άτομα με ακαδημαϊκές σπουδές (όχι οτι αυτό λέει κάτι από μόνο του) και συνεργάζονται καθημερινά με ομολόγους τους από πολιτισμένες χώρες. Γνωρίζουν την πραγματικότητα. Ο υπουργός υγείας της Ινδίας γνωρίζει την αλήθεια. Σκοπίμως διαστρεβλώνουν την αλήθεια προκειμένου να εξυπηρετήσουν ο καθένας τον σκοπό του.

   Δεν πιστεύουν αυτό που πρεσβεύουν. Το κατασκευάζουν εν γνώσει τους.

   Επιμένω, μιλάω για τις νοητικές ατραπούς που ακολουθεί κάποιος για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αφήνω απέξω το γιατί το κάνουν ή τις ηθικές εκτιμήσεις που μπορεί να βγάλει κάποιος για το πρόσωπό τους.

   Ο συνειδητός ρατσιστής-χρυσαυγίτης του πρώτου σεναρίου, ο υπουργός της Ινδίας του δεύτερου, ο Σαμαράς, ο Χριστόδουλος, δεν αγνοούν την πραγματικότητα. Ξέρουν την αλήθεια, αλλά είναι εχθροί της.

   Αυτοί που αγνοούν την πραγματικότητα και την ανακατασκευάζουν με τα σάπια νοητικά τουβλάκια που τους πρόσφεραν είναι τα αμβλύνοα θύματα-οπαδοί του κάθε Σαμαρά ή του κάθε τραγόπαπα. Και φυσικά όχι όλοι. Πολλοί κι απ αυτούς είναι συνειδητά διαστρεβλωτές.

   Διαγραφή
  3. ΥΓ: Εννοείται σε λατρεύω για τις συζητήσεις που ανοίγεις. Πόρωσε μάς καυσωνιάτικα!

   Διαγραφή
  4. χαχα ευχαριτώ τάνα μου και θα το ήθελα(πίστεψέ με που στο λέω) αλλά είμαι και συναχωμένος και δίχως πσι αυτές τις μέρες!!!
   aizen999

   Διαγραφή